Wekelijkse fietstochten

Tijdens de zomerperiode wordt op vrijdagavond een fietstocht georganiseerd naar een bestemming in de nabijheid van Sint-Kruis. De fietstocht is doorgaans een 25 à 30 km lang met onderweg een gezellig terrasje tussendoor.
De rit van 5 juni werd afgelast ingevolge hevig onweer. Op 12 juni ging de trip, spijts dreigend oweer, richting Damme in het kader van de Napoleonfeesten. Op 19 juni staken we even de Hollandse grens over naar Eede met stop in "De Tol". De week daarop (26 juni) werd Oedelem verkend met "Mitra" als tussenstop. Op 3 juli werd de stilte van Stalhille opgezocht en werd midden het dorp in "'t Hoekske" even op adem gekomen. Op 17 juli was polderdorp Lissewege aan de beurt met tussenstop in taverne "Onder de Toren". Oorspronkelijk was voorzien om op 24 juli richting kust te fietsen tot aan Uitkerke, maar door de regenvoorspelling werd geopteerd voor een kortere rit, richting "Fort van Beieren". Op 31 juli werd opnieuw Oedelem doorkruist maar nu meer doorheen het centrum met een verpozing in "De Kiosk". Als slot van de zomerse tochten werd de grens van West- en Oost-Vlaanderen overgestoken naar het gehucht Donk en 't Pleintje".
Ondanks de vele ongunstige weersomstandigheden namen in totaal toch nog 63 fietsers deel aan de diverse tochten.

U SYT WELLECOME
Net zoals in zowat 100 andere locaties in het Vlaamse land organiseerden de Brugse Davidsfondsafdelingen op zaterdag 26 december in de Sint-Walburgakerk de klassieke samenzang met kerstliederen onder de noemer "U syt wellecome - Vlaanderen zingt Kerst". De samernzang werd geleid door Marc Verhaeghe, koorleider van het patochiekoor Marcato. Ignace Michiels bespeelde het orgel.

Klik hier voor een TV-verslag

KERSTIVAL
In december 2015 werd andermaal KERSTIVAL georganiseerd met op op zaterdagavond de 19de een kerstconcert door koor Cantate in de St-Fransiscuskerk (Dampoort) en op zondag de 20ste vanaf 15u een kersthappening op het dorpsplein in de Moerkerkse steenweg met ondermeer kinderanimatie, samenzang onder leiding van Nico Blontrock en finaal een optreden van Paul Severs.

DE TWAALFDE NACHT
De Davidsfondsafdeling Sint-Kruis bood eind november 2015 zijn leden de mogelijkheid om een opvoering van de plaatselijke toneelkring Reynaert bij te wonen. Dit jaar was dit "De Twaalfde Nacht" van William Shakespeare in regie van Dominique Deckers.
De op hertogin Olivia verliefde hertog Orsino stuurde zijn knecht naar haar met liefdesbriefjes en dat was meteen de aanzet voor duels, huwelijken, ontrouw en gekte alom. Kortom een komdie zoals we die kennen van Shakespeare.

Concert door de Laureaten van de Koningin Elisabethwedstrijd 2015

zaterdag 13 juni in het Concertgebouw: 'Laureatenconcert van de Koningin Elisabethwedstrijd' met persoonlijke ontvangst, walking diner, gevolgd door het concert met de meest begaafde violisten van de wedstrijd, pauzedrankje en achteraf mogelijkheid tot ontmoeting met de artiesten.

Nacht van de geschiedenis

Op dinsdag 24 maart 2015 had de  "Nacht van de geschiedenis" plaats.
De editie 2015 stond in het teken van de landbouw en de visserij door de eeuwen heen.

Historicus Albert Janssens, auteur van het boek "Middeleeuws Brugge", gaf een lezing over "Landbouw en voedselbevoorrading in het laat-Bourgondische Brugge" met ondermeer een antwoord op de vraag van waar voedsel en drank in een middeleeuwse stad vandaan kwamen en hoe het bewaard  werd?

Voordracht "Achter de schermen van Het Vaticaan"

Gastspreker Tom Zwaenepoel .
Op dinsdag 10 februari gaf Tom Zwaenepoel, leraar Duits aan de abdijschool van Zevenkerke, een overzicht van de belangrijkste gebouwen op het Vaticaans grondgebied en de beroemde Vaticaanse tuinen.

Verder stelde hij de protagonisten van deze ministaat voor: de paus en zijn entourage. Tot slot wierp hij een licht op enkele bekende tradities.

verwelkoming door voorzitter A. Hollevoet

Geleid bezoek aan de dubbeltentoonstelling "14/18: Oorlog in beeld - Brugge in oorlog"

Op zaterdag 24 januari bezocht een groep leden deze dubbeltentoonstelling over Brugge tijdens de Groote Oorlog. De tentoonstelling bestaat uit drie delen:
- historische beelden, samengesteld door historicus Sophie de Schaepdrijver, van het leven te Brugge tijdens en direct na de inval van het Duitse leger;
- een hedendaagse blik op historische foto's van en geselecteerd door kunstfotograaf Carl De Keyzer en auteur David Van Reybrouck;
- een verzameling foto's van buitenlandse fotografen met als thema oorlog en gebracht vanuit hun eigen specifieke achtergrond.

Toast Literair

Op zondagmorgen 18 januari hadden de leden een keuze om deel te nemen aan lezingen of voordrachten die door meerdere Brugse Davidsfondsafdelingen werden ingericht in het kader van Toast Literair.
Zo maakte de afdeling Brugge de winnaar bekend van de wedstrijd "Paviljotten", Davidsfonds St-Andries/St-Michiels bood een uitgebreid ontbijt buffet aan met Chris Spriet als entertainer over "We werden 100 jaar ouder", Davidsfonds St-Katarina gaf vrijgeleide aan Koen Meirlaen met een uiteenzetting over de klimaatverandering, Davidsfonds St-Pieters had actrice Rita Lommée uitgenodigd en Davidsfonds Ver-Assebroek liet luisteren naar taalvirtuoos Lucas Vandenbussche. Alle bijeenkomsten werden afgesloten met ... een gezondheidstoast op het nieuwe jaar.