FIETSEN RONDOM BRUGGE

Net zoals de vorige jaren organiseerde DF-St-Kruis tijdens de zomermaanden op vrijdagavond fietstochten rondom Brugge.
Op vrijdag 3 juni werd Lapscheure en Hoeke aangedaan (33km), de week nadien trok de karavaan naar Oedelem (27km). Op 17 juni ging het richting kasteel van Loppem (33km) en op 24 juni was Lissewege het keerpunt (36km). Op 15 juli was Beernem het doel (36km) en de reeks fietstochten werd op 22 juli afgesloten met de "Brugse Groene Gordel" (36km). De DF-fietsers legden samen 2.547km af in het kader van de actie "Ik fiets voor schone klederen".

U SYT WELLECOME

Op maandag 26 december, tweede Kerst, organiseerde het Davidsfonds zoals gebruikelijk de Kerstsamenzang "U Syt Wellecome" in de Sint-Walburgakerk. Samen met het Brugs Marcatokoor werd onder leiding van Marc Verhaeghe en met Ignace Michiels aan het orgel zongen vele Bruggelingen stemmige kerkliederen.
Zonder meer een traditie om samen met het Kerststalletje in ere te houden!

BUREN BIJ KUNSTENAARS
Het Davidsfonds Sint-Kruis bood zijn leden de mogelijkheid om op vrijdag 14, zaterdag 15 en zondag 16 oktober kennis te maken met de plaatselijke kunstenaars die ter gelegenheid van de jaarlijkse "Open Atelierdagen" hun deuren openden om er hun kunstwerken te bekijken. Talrijke leden maakten zo kennis met ongekende plaatselijke talenten.

voormalige St-Henricusschool langs de Moerkerkse Stw. (1960)

DE SCHOOLTIJD uit mijn JEUGD
Tijdens het kermisweekend van 17 en 18 september organiseerde de "Heemkundige Kring Maurtits Van Coppenolle" zijn traditioneel jaarlijkse tentoonstelling in de Zorghe rondom een bepaald onderwerp. Dit jaar was "De schooltijd uit mijn jeugd" het thema. Uiteraard profiteerde de plaatselijke DF-afdeling van deze nostaligische tentoonstelling om even terug te verwijlen bij de voorbije jeugd- en schooljaren.

KERSTIVAL 2016
Op zaterdag 17 en zondag 18 december was het Davidsfonds van Sint-Kruis mede-organisator van de 14de editie van Kerstival. Met de opbrengst van de editie 2016 werd een groot pakket medicatie aangekocht voor psychatrische patiënten uit de Dominicaanse Republiek.

Op zaterdagavond werd in de parochiekerk een Kerstevocatie gebracht met toneel en zang door de Muze uit Oostkamp. Op zondagnamiddag was er animatie op het kerkplein met naast de vele koopkraampjes ook  een uitgebreid programma voor jong en oud. Zo was er een optreden van Papa Chico en een optreden van "De Grietjes" met ondermeer Isabelle A, Anneke Van Hooff en Tante Tavernier.

KERSTCONCERT met WILLEM VERMANDERE
Op vrijdag 16 december bracht Willem Vermandere, de troubadoer uit de Westhoek, een kerstconcert in de kerk "Sint-Thomas van Kantelberg" op het Peelaertplein te Male Sint-Kruis. De opbrengst van het concert werd integraal geschonken aan het Sint-Vincentiusgenootschap dat discreet steun verleent aan noodlijdende gezinnen uit Sint-Kruis. Hiermee deed ook het Davidsfonds een duit in het sociaal werk.

TONEELAVOND met REYNAERT
Op 25 en 26 november en op 2 en 3 december bracht de plaatselijke Kon. Toneelgezelschap REYNAERT in het Gemeenschapshuis het toneelwerk "De kreupele van Inishmaan" van Martin MC Donagh. De regie was in handen van Chris Blondeel. De productie maakte deel uit van het DF-jaarprogramma en meerdere leden maakten opnieuw kennis met de toneelprestatie.

ZONDAG 18 september 2016:
Opera 'Venus and Adonis'
Naar aanleiding van de lustrumviering 85 jaar Davidsfonds Jabbeke en 30 jaar Aperitiefconcerten bracht het COLLEGIUM BRUGENSE onder leiding van stichter-dirigent Patrick Peire de première van de opera "VENUS and ADONIS" van Johan Christoph PEPUSH in het VT van Jabbeke.
De uitvoering met de solisten Marianne Vliegen, Sarah Peire en Chris Belligh is een primeur op het Europese continent van deze Engelse masque uit 1715, gecomponeerd door Händels muzikale rivaal te Londen.

zondag 17 april: REINAERT als musical
Davidsfonds gewest Brugge nodigde het Belcantogezelschap van Sint-Niklaas uit naar het CC De Valkaart te Oostkamp voor de musical "Reinaert", het verhaal van de sympathieke schelm Reynaert de Vos. Met een cast van 70 acteurs werd op een verfrissende manier leven van Reinaert opnieuw tot leven gebracht in een eigentijdse musical waarin elk personnage zijn eigen rolletje speelde en de zangnummers gebracht werden in gevarieerde stijlen van zowel klassiek, cabaret, kleinkunst, blues, latin, ballade, schlager, ...

15 APRIL 2016: NACHT van de GESCHIEDENIS

In het kader van de "Nacht van de Geschiedenis" werd onder het thema "SMAAK" prof. em. August De Meyer van de KULeuven uitgenodigd voor een uiteenzetting te geven over "De smaak van de design in de 20ste eeuw. Bekentenissen van een vintage-verzamelaar".

Op donderdag 16 februari kwam TV-maker Arnaud Hauben ons in het Gemeenschapshuis vertellen over de belevenissen en ontmoetingen die hij met zijn collega's Mik en Jonas maakte tijdens hun voettocht langs de Europese frontlijn van de "Groote Oorlog", meer in het bijzonder doorheen Oost-Europa over het traject dat het Amerikaanse en Russische leger 70 jaar geleden aflegden tijdens WOII. De vele videofragmenten spraken voor zich

Een volle zaal in de ban van een genadigde verteller die achteraf kennis maakte met de 85-jarige Maggy D'Hondt-De Baene, schoonmoeder van de lokale DF-voorzitter Toon Hollevoet.