Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

Voorbije activiteiten in 2017

KERSTSAMENZANG

Op dinsdag 26 december, tweede Kerstdag, organiseerden de Davidsfondsafdelingen van het gewest Brugge de klassiek geworden kerstsamenzang "U zijt wellecome" in.
In de Brugse Sint-Walburgakerk zongen de vele aanwezigen samen met het koor Marcato, onder leiding van dirigent Marc Verhaeghe, en begeleid door organist Ignace Michiels vele mooie Vlaamse kerstliederen.

KERSTIVAL 2017

Het Davidsfonds van Sint-Kruis ondersteunde andermaal het evenement Kerstival dat net zoals de vorige jaren op het kerkplein van Sint-Kruis georganiseerd werd met op zaterdag 16 december om 19u een kerstconcert en op zondag 17 december vanaf een 15u een kersthappening.

IN WEER en WIND
Een gepast energiebeleid voeren

Op woensdagavond 6 december was Vlaams Vice-President en Minister van Energie BART TOMMELEIN om 19.30u te gast in de Gregoriuszaal van de Sint-Andriesabdij te Zevenkerke voor een uiteenzetting over het voeren van een gepast energiebeleid.
De Davidsfondsafdeling Sint-Kruis was samen met het gewest "Land van Gruuthuse" participant in deze organisatie.

GELOVEN in de HOOP

Op woensdagavond 8 november was Minister van Staat MARK EYSKENS om 19.30u te gast in de Gregoriuszaal van de Sint-Andriesabdij te Zevenkerke voor een uiteenzetting over geloven in de hoop.
De Davidsfondsafdeling Sint-Kruis was samen met het gewest "Land van Gruuthuse" participant in deze organisatie.

BUREN bij KUNSTENAARS

Tijdens het weekend van vrijdag 20, zaterdag 21 en zondag 22 oktober 2017 was het opnieuw "Open atelierdag" waarbij meerdere kunstenaars hun atelier of huis openstelden voor geïnteresseerde bezoekers.
Davidsfondsafdeling Sint-Kruis gaf de plaatselijke kunstenaars een duwtje in de rug door hun adres door te geven aan de DF-leden en zo een maximale promotie te maken voor hun kunstenwerk.

 

IS VROUWENEMANCIPATIE NOG NODIG?

Op woensdagavond 11 oktober was Minister van Staat MIET SMET om 19.30u te gast in de Gregoriuszaal van de Sint-Andriesabdij van Zevenkerke voor een uiteenzetting over de noodzaak van vrouwenemancipatie.
De Davidsfondsafdeling Sint-Kruis was samen met het gewest "Land van Gruuthuse" participant in deze organisatie.

Internationaal vrouwenkoor GRACES & VOICES
opnieuw te Sint-Kruis!

Op vrijdag 6 oktober 2017 bracht het internationaal samengestelde damesensemble GRACES & VOICES na een optreden in 2015 voor de tweede maal een Gregoriaans concert in de kerk H. Kruisverheffing te Sint-Kruis.
Voor een bomvolle kerk bracht het uit acht professionele zangeressen internationaal samengesteld koor (afkomstig uit Litouwen, Oostenrijk en Wit-Rusland) een sfeervolle uitvoering van het modern polyfonisch werk "Laus Sanctae Mariae" met lofliederen voor Maria.
Het werd een uniek optreden wat achteraf bleek door een minutenlang staande ovatie van het talrijk opgekomen publiek dat genoot van een sfeervolle uitvoering.


OMWALDE HOEVES TE SINT-KRUIS

Tijdens het kermisweekend van zaterdag 16 en zondag 17 september 2017 organiseerde de Werkgroep St-Kruis van de Heemkundige Kring Maurits Van Coppenolle in het lokaal De Zorghe een tentoonstelling met als thema "Omwalde hoeves vroeger en nu te Sint-Kruis".
Veel leden van de afdeling brachten een bezoek aan deze tentoonstelling en staken enkele nieuwe wetenswaardigheden op bij de deskundige toelichtingen die er verstrekt werden. Ook de bijhorende brochure was een verrijkend document.


ZOMERZOEKTOCHT 2017 IN en OM LIER

De traditioneel door het Davidsfonds ingerichte zomerzoektocht van zaterdag 3 juni tot en met zondag 17 september vond plaats in Lier, "poort van de Kempen" en de stad van "Lierke Plezierke" waar de heilige Gummarus het levenslicht zag. De stad heeft, net als Brugge, een vesten als stadsomwalling, op vandaag een 5km lange groene wandel- en fietsgordel. De zoektocht passeerde langs de mooiste bezienswaardigheden zoals de Zimmertoren en verborgen plekjes die de stad en omgeving te bieden heeft (begijnhof). Naast een speelse zoektocht voor gezinnen was er ook een zoektocht voor ervaren speurders. En er was tevens een auto- en een fietsparcours.

Op naar Hoeke (23 juni 2017)

FIETSEN in juni en juli RONDOM BRUGGE
Op vrijdag 2 juni 2017 trokken 11 enthousiaste fietsers voor een trip van 30km richting Loppem en Varsenare en er op het terras van café "De Leeuw" even op adem te komen.
Veertien dagen later vonden 14 fietsers elkaar op vrijdag 16 juni om over 36km rondom Beernem te toeren en te genieten van een verfrissing in Café 't Nieuw Gemeentehuis in Beernem Dorp.
Op vrijdag 23 juni trokken 13 genieters  (zie foto) richting de Polders voor een 35km lange fietstocht. Na de doortocht van Lapscheure was een verpozing in Café "Welkom" te Hoek meer dan welkom.
En op vrijdag 14 juli waren er 14 fietsers present voor een 31km lange tocht naar en rond Donk. In het dorp in brasserie 't Pleintje was er de gebruikelijke tussenstop.
De op 28 juli voorziene fietstocht naar Lissewege diende noodgedwongen door de barre weersomstandigheden, afgelast te worden.


De RUSSISCH-ORTHODOXE KERK
In het kader van "De Nacht van de Geschiedenis" gaf archmandriet of kloosteroverste Thomas op dinsdag 21 maart een lezing in het OC Rustenhove te Assebroek.
Onderwerp van de lezing: "de Russisch-Ortodoxe kerk".


VRT-journalist Steven DECRAENE vertelde over zijn ervaringen

Op dinsdag 7 februari 2017 kwam Steven Decraene in het Gemeenschapshuis vertellen over de huidige woelige tijden waarover hij sinds 1999 als TV-journalist  reportages maakt. Zo bracht hij verslag uit van de aanslagen in New York, Madrid, Londen, Parijs en Brussel. Als verslaggever was hij ook ter plaatse na de tsunami in Thailand en de typhoon op de Filippijnen. 
Afgelopen jaar volgde Decraene voor de VRT het gewapend conflict in het Midden-Oosten, de migratie naar en de vluchtelingenroute in Europa, de terreurdreiging en de aanslagen in de Bataclan te Parijs, in de luchthaven van Zaventem en in de metro te Brussel.

Welkomstwoord door Antoon Hollevoet Journalist Steven Decraene Boekvoorstelling Dankwoord

Sfeerbeelden met de verwelkoming door DF-voorzitter Antoon Hollevoet, spreker Stefaan Decraene in volle actie, presentatie van het boek van St. Decraene en slotwoord door Catherine Herman, secretaris van de mee organiserende Gezinsbond, afdeling St-Kruis.