Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

2019


Graaf Herman VAN ROMPUY -
Acht boeiende jaren als voorzitter van de Europese Unie

Owoensdagavond 23 oktober 2019 was graaf Herman VAN ROMPUYte gast in de Gregoriuszaal van de Sint-Andriesabdij van Zevenkerke om er een lezing te geven over zijn acht boeiende jaren als voorzitter van de Europese Unie.
De lezing kende een groot succes en ruim 400 geïnteresseerden tekenden present voor zijn uiteenzetting
. Zijn uitstraling als Belgisch parlementair en minister en zijn Europese carrière waren ongetwijfeld een lokgroep voor de grote belangstelling.

Rob Heirbaut

VRT-journalist Rob HEIRBAUT te gast
Op woensdag 11 september was VRT-journalist Rob Heirbaut te gast met de lezing "Europa in woelig
 water".
De als politiek journalist verbonden aan de nieuwsdienst van de VRT gaf een boeiende uiteenzetting die met de aanhoudende Brexit-perikelen en de invloed hiervan op de Europese politiek en economie (export van Vlaanderen naar GB) meer dan interessant was.


ZOMERZOEKTOCHT
rondom Bilzen en Tongeren

De Davidfonds-zomerzoektocht 2019 toerde in en rond de Zuid-Limburgse steden Bilzen en Tongeren. Via een lusvormig wandelparcours ontdekten de deelnemers er alle hoogtepunten en verborgen parels van deze twee steden en het Haspengouwse landschap. Er was keuze tussen een korte en een lange zoektocht, de speelse familiezoektocht of de klassieke zoektocht.

Fietstochten
Naar jaarlijkse gewoonte organiseerde het Davidsfonds Sint-Kruis tijdens de voorbije zomermaanden enkele avondlijke fietstochten in de onmiddellijke omgeving. De toeristische "ontdekkingstocht" op vrijdag 14 juni leidde ons naar Lissewege. "Onder de Toren" was de plek om de dorstigen te laven. Op vrijdag 21 juni werd Hoeke aangedaan met een welgekomen stop in "De Welkom". Op vrijdag 5 juli trok het peleton richting Loppem en vonden we verpozing bij St-Elooi. De slotrit op vrijdag 26 juli werd rond Varsenare gefietst en vonden we rust te Nieuwege.

Aan deze fietstochten van 30 à 35km langs rustige binnenwegen aan een gezapig tempo namen in totaal 40 fietsers deel.


NACHT van de GESCHIEDENIS -
"De forensische patholoog of de medische detective"

In het kader van de jaarlijkse organisatie "Nacht van de Geschiedenis" organiseerden de Brugse Davidsfondsafdelingen op dinsdag 19 maart in het ontmoetingscentrum Patria, Kerkstraat, 37 te Assebroek, een lezing rond het thema "meesterschap". Onderwerp van de lezing is de forensische pathaloog of de medische detective.
De lezing, die gevolgd werd door 135 aanwezigen, werd verzorgd door Prof. dr. Wim VAN de VOORDE, diensthoofd van de afdeling forensische geneeskunde aan het UZ Leuven. Als wetsdokter werkte hij onder meer mee aan de "zaak Pandy" en was hij betrokken bij de identificatie van de slachtoffers van de aanslagen in Zaventem en Brussel.

Mia barones Doornaert

Mia DOORNAERT en de Europarlementsverkiezing

Een dikke maand vooraleer we onze vertegenwoordigers in het Europese Parlement mochten aanduiden, kwam Mia barones DOORNAERT op woensdag 3 maart 2019 een lezing geven voor het Davidsfonds.
Mia Doornaert, van 1970 tot juli 2009 verbonden aan De Standaard, van 1984 tot 1987 voorzitter van de "Algemene Vereniging van Beroepsjournalisten van België" (AVBB) en van 1986 tot 1992 ook nog eens voorzitter van de "Internationale Federatie van Journalisten", lokte niet minder dan 143 aandachtige luisteraars voor haar uiteenzetting over de Europarlementsverkiezing als nieuwe uitdaging voor Europa.


Peter DE WILDE - Vlaanderen in de wereld

Op donderdag 28 februari 2019 was nationaal Davidsfonds-voorzitter Peter DE WILDE te gast op uitnodiging van de verschillende Brugse Davidsfondsafdelingen om er een lezing te geven in het cultuurcentrum  De Dijk te Sint-Pieters.
Het onderwerp van de lezing was "Vlaanderen in de wereld".
Vanuit zijn professionele omgeving als directeur van Toerisme Vlaanderen en zijn veelvuldige contacten met het buitenland wist hij als geen ander hoe men in het buitenland naar Vlaanderen kijkt.


Graaf Paul BUYSSE -
Brexit, onderdeel van een nieuwe sociaal-economische dynamiek

In samenwerking met het gewestbestuur van het "Land van Gruuthuse" bracht graaf Paul BUYSSE, persoonlijk adviseur economie van koning Filip, op woensdagavond 6 februari 2019 een lezing in de Gregoriuszaal van de Sint-Andriesabdij van Zevenkerke met als onderwerp "De Brexit als onderdeel van een nieuwe sociaal-economische dynamiek".
Honderdentien mensen kwamen luisteren naar de uiteenzetting van de graaf.

Hilde Crevits

Hilde CREVITS - Onderwijs in volle evolutie

Op woensdagavond 23 januari 2019 bracht mevrouw Hilde CREVITS, Vlaams minister voor onderwijs, in de Gregoriuszaal van de Sint-Andriesabdij van Zevenkerke op vraag van de Davidsfondsafdelingen van het Gewest "Land van Gruuthuse" een boeidende lezing over "Onderwijs in volle evolutie".