Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

2020ISLAM: Verdeelde buur ?
Lezing door hoofdimam Khalid Benhaddou

Ondanks de dreiging van het Coronavirus kwamen een 65-tal belangstellenden op woensdag 11 maart luisteren naar het woord van Khalid Benhaddou, de jonge hoofdimam van de El Fath moskee te Gent en voorzitter van het platform Vlaamse imams.
Niettegenstaande het onnatuurlijk kader waarin de lezing plaats had (de St-Thomas van Kantelbergkerk te Male) wist de coördinator van het netwerk islamexperten, dat in de Vlaamse scholen de radicalisering van moslimjongeren probeert tegen te gaan, de aanwezigen blijvend te boeien.
Vooreerst bracht hij op een duidelijke manier het ontstaan en het onderscheid tussen de sjiieten (die meenden dat Mohammed diende opgevolgd te worden door zijn schoonzoon en neef) en de soenieten (die van oordeel waren dat de meest bekwame man onder zijn volgelingen zijn opvolger diende te zijn).
Vervolgens duidde hij de verschillende stromingen binnen de Islam met het wahabisme als staatsgodsdienst en het salafisme als uiterst puriteins. Daarnaast schetste de imam nog de plaats van de Broeders van de Islam en de IS.
Finaal pleitte Khalid Benhaddou voor een open geest en toonde hij zich voorstander van een moderne islam die de westerse regels en waarden wil verzoenen met de Koran. Kortom een veropenbarende lezing.

 

 


Bestuur DF St-Kruis met A. Hauben

Arnaut HAUBEN rond de Noordzee
Net geen 200 aanwezigen luisterden donderdag 13 februari geboeid naar 
televisiemaker Arnout Hauben die vertelde over zijn reis rond de Noorzee, een tocht door heden en verleden, te voet, per trein, met de fiets en per boot, langs honderden dorpjes door acht verschillende landen en regio's. Reportagemaker A. Hauben is niet alleen een aangenaam verteller, hij illustreert zijn lezing tevens met sprekende beelden. Kortom het was een unieke belevenis in het PC 't Couvent.